Italijani grade mini HE na reci Lim

Bez autora
May 18 2010

Italijanska kompanija "Lusis end Partners" je počela izgradnju, za početak dve, od ukupno šest mini hidroelekrana na reci Lim. Dobijanjem energetskih dozvola za izgradju prve dve mini hidroelektrane, postignuti su uslovi za dalju realizaciju ovog projekta. Kompanija će uputiti molbu Ministarstvu enegretike Srbije da, na osnovu primljene dokumentacije, izda i preostale četiri energetske dozvole za izgradnju mini hidroelektrana. Ova investicija vredna oko 120 miliona evra je drugo najveće ulaganje italijanskih kompanija u Srbiju, nakon Fijata, i predstavlja logičan nastavak dobre bilataralne saradnje dve zemlje i potrvrdu zajedničke rešenosti za učešće u razvoju altenativnih izvora energije. Mini hidroelektrane koje će biti izgradjene na reci Lim, ni u kom smislu neće ugroziti prirodnu sredinu i uticati na promenu mikro klime, pošto "nema potrebe za velikim akumulacijama, nema potapanja tla, ne menja se tok reke, a bogat riblji svet reke Lim će i dalje ostati netaknut"...

Italijani grade mini HE na reci LimItalijanska kompanija "Lusis end Partners" je počela izgradnju, za početak dve, od ukupno šest mini hidroelekrana na reci Lim, saopštila je ta kompanija.

Dobijanjem energetskih dozvola za izgradju prve dve mini hidroelektrane, postignuti su uslovi za dalju realizaciju ovog projekta.

Kompanija će uputiti molbu Ministarstvu enegretike Srbije da, na osnovu primljene dokumentacije, izda i preostale četiri energetske dozvole za izgradnju mini hidroelektrana.

Ova investicija vredna oko 120 miliona evra je drugo najveće ulaganje italijanskih kompanija u Srbiju, nakon Fijata, i predstavlja logičan nastavak dobre bilataralne saradnje dve zemlje i potrvrdu zajedničke rešenosti za učešće u razvoju altenativnih izvora energije, istaknuto je u saopštenju.

Mini hidroelektrane koje će biti izgradjene na reci Lim, ni u kom smislu, kako se ističe, neće ugroziti prirodnu sredinu i uticati na promenu mikro klime, pošto "nema potrebe za velikim akumulacijama, nema potapanja tla, ne menja se tok reke, a bogat riblji svet reke Lim će i dalje ostati netaknut".

Italijanska kompanija ističe da ovaj projekat ne predviđa bilo kakve "udare" na prirodnu sredinu i da je izrađen prema zahtevima i u skladu sa najvišim standardima očuvanja čovekove životne sredine.

Mini hidroeletrane maksimalne snage 10 megavata, koje će se naći na Limu, biće uključene u elektro-energetski sistem Srbije i kao takve, omogućiti privredni razvoj, kako opštine tako i regije u kojoj se nalaze.

Direktan prihod od eksploatacije reke ostvaruje i opština i to od svakog kilovata prodate električne energije, u procentu koji je utvrđen zakonom, a obezbedjuje se oko sto novih radnih mesta za ljude najrazličitijeg obrazovnog profila, ističe se u saopštenju.

Državni sekretar u ministarstvu energetike Nikola Rajaković kaže da je vrednost te dve investicije oko 25 do 30 miliona evra i da će gradnja tih malih hidroelektrana biti finansirana iz kredita.

"Energetske dozvole su dodeljene na dve lokacije na Limu - Kolovrat i Pranike, a zbirna snaga tih mini hidroelektrana će biti oko 15,3 megavata“, rekao je Rajaković i dodao da je rok važenja energetskih dozvola dve godine i da investitori u tom periodu mora da počnu da gradi hidroelektrane ili će im, po njihovom isteku, dozvole biti oduzete.

On je naglasio da je reč o projektu sa malim branama i dodao da je taj projekat veoma povoljan i sa aspekta zaštite životne sredine, jer neće biti velikog potapanja i iseljavanja stanovništva.

Rajaković je napomenuo da italijanski investitor još mora da uradi detaljan glavni projekat, da bi dobio građevinsku dozvolu i istakao da će se tek kada bude izrađen glavni projekat znati krajnji parametri koji se odnose na tu investiciju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik